середу, 1 жовтня 2008 р.

Таємничий Чернігів





Якби каміння могло розмовляти, воно би повідало нам багато чого цікавого. В особливості воно б розповіло про багато загадок та таємниць, які зберігає земля чернігівська.Однією з самих інтригуючих таємниць є захоронення підвалин Спаського собору. Деякі місцеві вчені рахують, що в підвалинах захоронений ніхто інший як великий князь давньоруських земель Ігор Святославович, який після втечі з половецького полону помер в Чернігові в 1202році.Це лише можлива гіпотиза, але те, що підвалини під Спаським собором були місцем захоронення чернігівської знаті - історично встановлений факт. При реставрації собору в 1796році був знайдений склеп, в якому знайшли кістки, шматки дорогого одягу та великий меч. Було вочевидь зрозуміло, що це захоронення чернігівських князів.
Багато таємниць, також зберігають в собі і споруди на Валу-історичному місці Чернігова, які знаходяться поруч з Спаським собором. В липні 1941 року на цій частині міста велися роботи по обладнанню бомбосховища. Можливо лише уявити здивування присітніх, які натрапили на підземне кам*яне приміщення. Воно було у вигляді кола і мало у діаметрі 5-ть метрів. Від нього в різні боки відходило 5-ть підземних лазів - до Спаського та Борисо - Глібського соборів, Колегіуму, Катеринівській церкві та до Елецького монастирю. Звісно, що під час бомбордувань міста німецькою авіацією не було можливостей досліджувати лази. Археологійні досліди, які почалися в середені вісімдесятих років, були також припинені із-за об*єктивних труднощів. Археологам вдалося пройти лише на 5 метрів у глибину. До цих пір більше ніяких археологічних робот проведено не було. Так що, таємниці підвалин Валу навряд чи будуть відкриті в ближчий час.
Відомо, що на теритотії Валу існувала підземельна церква, стіни якої були прикрашені розписами, якими саме залишається таємницею. А ще в величному місті Чернігівсько- Сіверського князівства виливали власні гроші, які також мали назву гривня. Це були продовгуваті бруски з срібла вагою по 200 грамів. А ось місцезнаходження монетного двору допоки залишається невідомим.