суботу, 5 листопада 2011 р.

Географія, Історія і Щоденне життя Біблійних часів - тема 0 3



Тема № 3

ШУМЕРИ


На початку заняття варто зазначити, що найбільш важливі ранні цивілізації стародавнього світу з'явилися в на території так званого "благодатного трикутника". Він охоплює землі Палестини, Сирії та Месопотамії. На цьому занятті ми вивчатимемо найранішу з усіх цивілізацій Месопотамії – Шумерів. Наприкінці уроку вам слід вміти:

1)Назвати дві місцевості у Месопотамії, де жили шумери.
2)Перечислити чотири найважливіших шумерських міста.
3)Пригадати, яке шумерське слово означало цар, а також як називаються шумерські писання.
4)Назвати видатного царя міста Урука, першого імператора Шумеру, і найвідомі-шого мешканця міста Ур.

ШУМЕР І АККАД

На минулому занятті ми згадували “таблицю народів”, де перераховано нащадків Ноя та його трьох синів. Серед цих нащадків згадується чоловік на ім'я Німрод, якого Біблія змальовує як “дужого мисливця перед Господнім лицем” (Бут.10:9). З цього та подальших рядків можемо зробити висновок, що Німрод заснував могутнє царство, в якому найбільшими містами були Вавілон, Ерех(Урук) та Аккад. Усі вони були розташовані на рівнині Шінар. Інше ім'я для цієї місцевості- Шумер. Шумер можна знайти на великій рівнині між річками Тигр та Єфрат, у південно-східній частині так званого “благодатного півмісяця”. Трохи далі на північний захід, також між цими двома річками, знаходилась місцевість, звана Аккад. Саме на рівнинах цих двох стародавніх місцевостей постала перша велика цивілізація Месопотамії. І хоча шумери та аккадці були різними людьми, ми розглядатимемо їх разом і об'єднаємо одною назвою – Шумери.

Перші люди, що заселили цю місцевість, займалися землеробством. Вони мали добру землю і достатньо води, щоб вирощувати гарний врожай. Але минав час і жити осібно стало небезпечно, тому вони почали жити в селах, щоб легше було захищати свою власність. Близько 3000р. до Р.Х. шумери вже будувати міста. Приблизно в той самий час вони почали розділяти свою працю – одні обробляли землю, інші доглядали тварин, а ще інші служили як вояки та мисливці. Так засновувалася Шумерська цивілізація.

ШУМЕРСЬКІ МІСТА
Центром культури шумерів були їхні міста. Багато великих, добре організованих і важливих міст було збудовано шумерами. Ось кілька з найважливіших: Ур, Лагаш, Урук(Ерех), та Вавилон. Ці стародавні міста були доволі великими і оточеними навколо муром із земляної цегли, щоб захищати себе від диких тварин та ворогів. Навколо міст простягалися поля сільськогосподарських культур, що добре поливалися за допомогою системи каналів. В кожному місті був храм, призначений для поклоніння різноманітним богам. В храмі були священики, що приносили жертви і молилися, а також доглядали храм. Кожне місто мало своїх охоронців, щоб забезпечувати захист, а також військо, щоб воювати проти ворогів. Дуже багаті мешканці могли дозволити собі власний великий будинок, але більшість людей були бідними і жили в хатинах з однією кім-натою.

Спочатку містами правили їх мешканці, які збиралися разом, щоб прийняти важливе рішення. Незабаром, однак, заможніші та наділені певною владою мешканці взяли контроль в свої руки і це привело до можливості встановлення правління царя як верховного правителя. Шумерською мовою ім'я царя було “лагел”, він мав абсолютну владу і правив дуже суворою.Згодом шумери стали вірити, що лагел був посланий богами, щоб бути їхнім правителем. Цар і священики були наймогутнішою частиною Шумерської цивілізації. Усі інші були зобов'язані платити податки, щоб підтримувати як царя, так і тих, хто служив в храмах.

ШУМЕРИ РОЗВИВАЮТЬ МИСТЕЦТВО ПИСЬМА
Приблизно між 4000 та 3000р. до Р.Х. шумери навчилися писати. Через те що винахід паперу був ще далеко попереду, вони писали на маленьких таблицях, зроблених з м'якої глини. Як олівець, вони використовували заточену очеретину, за допомогою якої робили на них відбитки. Якщо документ треба було зберегти, шумери просто випалювали ці глиняні таблички на вогні. Сьогодні величезна кількість цих табличок висвітлюють для нас деякі аспекти життя стародавнього шумерського суспільства.
Спочатку просто використовували малюнки, щоб передати те, що вони хотіли виразити. Згодом вони винайшли символи, щоб представляти різні частини слів. Сотні цих різних символів використовувалися для того, щоб зобразити комбінації, які вима-гала їхня мова. Очевидно, що це дуже ускладнювало письмо і робило його громіздким. Лише добре навчені люди, такі як секретарі та священики, могли читати і писати. Через клиноподібну форму ліній, зроблених їх загостреними очеретинами, цей тип письма стали називати клинописом.

Мова шумерців, здається жодним чином не пов'язана з якою-небуть іншою мовою. Мова аккадців, однак, є семітською (пов'язаною з давньоєврейською) та її можна розшифрувати. Однак, обидві ці мови були записані за допомогою клиновидних символів. Попервах письмо використовували для розписок та інших ділових потреб. Пізніше, однак, священики стали вживати письмо, щоб записувати історії про богів. На минулому уроці ми чули деякі з цих історій про сотворіння та потоп, що їх написали ці перші мешканці Месопотамії. Вони також залишили записи своїх законів, пісень і молитов до їхніх богів, а також історії про великих царів та героїв того часу. Завдяки тому, що стародавні глиняні таблиці непогано збереглися, ми багато знаємо про історію цих людей.

РЕЛІГІЯ ШУМЕРУ

Шумери були політеїстами – вони вірили в багатьох богів, як чоловічої, так і жіно-чої статі. Майже кожна сфера життя мала свого власного бога чи богиню. Ану, наприклад, був богом неба, Енкі – богом води, Нін-хурсаг – богиня землі, та Іштар – богиня кохання та родючості. Ця ідея великої кількості різних богів, які дбають про різні сфери людського життя, була перейнята іншими цивілізаціями, і навіть деяким з шумерських богів поклонялися народи Близького Сходу ще довго по тому, як шумерсь-ка цивілізація зникла. За часів пророка Єзекіїля, наприклад, декотрі старійшини Ізраїля поклонялися Таммузу, чоловікові Іштар (Єз.8:12-18).

До того ж кожне місто мало власного особливого бога чи богиню, які, як вірували, були захисниками саме цього міста. Через це особливі служіння та особливі жертви присвячувалися цим божествам. Коли одне місто завойовувало інше, завжди казали, що їх бог переміг бога іншого міста. Частиною поклоніння шумерів своїм богам було те, що вони робили статуї своїх богів та будували храми для розміщення в них статуй. Релігійне життя було невід'ємною частиною життя кожного шумерянина і відігравало істотну роль в розвитку їхньої цивілізації. Боги шумерів були багато в чому подібні до людей. Хоча й набагато могутніші за звичайних людей, їх боги, як вважалося, мали людські емоції, такі як любов і радість, а також могли поводити себе негідно – гніватися, заздрити і обманювати. Як і переважна більшість інших земних цивілізацій, шумери хотіли створити бога за своїм власним образом. Ці люди дуже швидко забули правду про Боже сотворіння, більше не пам'ятали Божого застереження у потопі, і деградували до такого стану, коли повністю втратили або ігнорували їхнє знання про правдивого Бога.

ВИДАТНІ ШУМЕРЯНИ
Трохи раніше ми згадували про відомого воїна та мисливця Німрода, що був одним із засновників шумерського царства. Німрод був лише одним із довгого списку видатних шумерійців. Іншими є Гільгамеш, цар Урука, чоловік, чиї славні вчинки стали такими легендарними з плином часу, що вже просто неможливо відділити правду від вигадки. Іншим відомим правителем був Саргон І (2275- 2220 до Р.Х.), цар Аккаду. Під час його правління більшість Шумеру була завойована, і він став, якщо можна так сказати, першим імператором Близького Сходу. Нарамзін, внук Саргона, також правив усім Аккадом і Шумером. Він прийняв на себе титул “Царя чотирьох чвертей світу”, хоча й був царем тільки шумерів.

Інші знамениті правителі вийшли з добре відомого міста Ур, про яке згадується вже біля 2500р до Р.Х. Від 2150 і до 1950р. до Р.Х., Ур був домінуючим містом в Шумері. Великий цар Ур-Намму зробив місто сильним і величним, а його нащадки це підтримували. Але найвідомішим мешканцем Уру був, однак, не цар, і навіть не священик. Він не поклонявся шумерійським богам(в Урі поклонялися богу Місяця) і не слідував шумерійському способу життя. Радше він поклонявся і шанував одного правдивого Бога, Господа Всемогутнього. За Божим наказом він зібрав своє майно, і разом із своїми домашніми, залишив могутнє місто Ур для того, щоб жити на чужині. Цим нащадком Сима, Ноєвого сина, був патріарх Авраам. Авраам став батьком ба-гатьох народів, і через його нащадків Спаситель прийшов у світ.