пʼятницю, 15 січня 2010 р.

УРОКИ ІЗ ДОСЛІДЖЕННЯ БІБЛІЇ 2


УРОК 2. БІБЛІЯ – БОЖЕ НЕПОМИЛЬНЕ СЛОВО

1. Непомильність – Боже Слово є правда.
«Необманливий Бог» (Тита 1:2). Цими словами дуже багато сказано. Це підтверджується також у Євреїв 6:18: «Не можна сказати неправди Богові.» Біблія є Божим Словом, і Бог – правдивий. Кожне Боже слово є правдою. Ми можемо бути в Богові і в Його посланні впевненими, що вони ніколи не зміняться, як і не зміниться дорога до вічного життя в Божому Царстві. Пор. Івана 17:17; Галатів 1:8; Дії 24:14; Івана 10:35; Псалом 118:38-44, 86, 142, 160; 2 Самуїла 7:28. Правдиві лютерани вірять у непомильність Божого Слова, Біблії.

2. Біблія – непомильна у всіх питаннях і малих, і великих.
Жодне археологічне відкриття не спростувало Біблії. Це стосується і всіх інших наук. Пор. Римлян 3:4. Інколи повторювання деяких речей ми розуміємо з часом. Наприклад, аж до ХІХ століття було незрозумілим, чому так детально Бог описує творіння у Буття 1. Лише коли почала ширитися диявольська теорія про еволюцію, тоді стало зрозумілим, чому Господь приділив таку увагу питанню про створення світу та всього живого у світі. Лютер був писав: «Жодна буква в Святому Письмі не є безцільною… бо Писання є Божим Писанням і Божим Словом.»

3. Копії і переклади.
Оригінал давньоєврейською, арамейською і грецькою мовою є непомильним. Переклади можуть, щоправда, вміщувати помилки. Тому ми можемо досить критично підходити до техніки перекладу. Наприклад, доктор Огієнко підготував гарний переклад Біблії українською мовою, але допустив технічну помилку у перекладі грецького слова «кехарітоменеі» у Луки 1:28. Слово «кехарітоменеі» означає «якій дарована благодать.»

4. Писання – об’єктивна правда від Бога.
Наш світ вірить у відносність правди (релятивізм). Його підхід є ідентичним до підходу Понтія Пілата: «Що є правда?» (Івана 18:38). Але об’єктивна правда існує. Це – Слово Боже. Від цієї правди можливо віддалятися. Але вона залишається вічною правдою. Кожен, хто цій правді не вірить, перебуває у неправді і буде засудженим. Пор. Івана 8:31, 32; 2 Тимофія 2:18; Псалом 18:8, 9.

5. Які існують деякі заперечення?
Дуже багато заперечень було піднято противниками Божими проти непомильності Святого Письма. Одним із таких заперечень є те, що Біблію писали багато людей. Це – правда, що Біблію писали багато людей, але Автором Біблії є Бог і Його Слово є вічним, непомильним і незмінним. Виголошення пророцтв про Христа і сповнення їх у Ісусі з Назарету, є добрим доказом Божого Авторства Див урок 1. Пор. Матвія 24:35; Луки 16:17; Івана 14:26. Дехто вказує на уявні протиріччя в Біблії. Але ці аргументи відпадають, коли їх уважно почати розглядати. Лютер писав: «Писання не суперечитиме собі або жодній статті віри, навіть хоча на вашу думку десь існує протиріччя…» Пор. Івана 10:35. Дехто закидає Біблії неточність у цитуванні Старого Заповіту. Звісно, що Новозаповітні письменники посилаються на Слово Боже і використовують його вірно, навіть якщо вони передають головний зміст певної фрази або роз’яснюють її. В усякому випадку нашими аргументами достовірності Біблії є Авторство Бога, сповнення пророцтв, творення віри та живлення віри і відсутність помилок. Жоден інший твір у світі немає таких аргументів. І тільки Слово Боже здатне творити спасенну віру в Христа. Пор. Луки 16:29-31.