понеділок, 2 січня 2012 р.

Географія, Історія і Щоденне життя Біблійних часів - тема 0 9



Тема № 9

ДВАНАДЦЯТЬ ПЛЕМЕН ТА ЇХ ЗЕМЛІ

Діти Ізраїля володіли тепер Землею Обітованною. Під Божим проводом та спрямуванням земля тепер поділена жеребком спочатку між 12-ма племенами Ізраїля, а потім між родинами всередині кожного племені. Цей поділ землі буде основною темою уроку. Наприкінці заняття вам слід знати:

1)Яку частину Обіцяної Землі отримало кожне з 12-ти племен.
2)Розповісти, хто з 12-ти синів Якова отримав подвійний наділ землі, хто не отримав нічого, і яке плем'я на Східному та на Західному берегах.
3)Визначити, яке плем'я було пізніше змішане з іншим, а яке відійшло.

Дванадцять племен.
Ізраїль - було особливим ім'ям, даним Богом Якову після того, як Яків боровся з Богом на березі ріки Яббок в Пенуїлі(Бут.32:28-29). 12 синів Якова тепер були призначені стати отцями первісних 12-ти племен Ізраїля. Відкрийте вашу Біблію у книзі Буття 46:8-25. Тут перераховані сини Якова, що під захистом їхнього брата Йосипа прийшли до Єгипту. Імена 12-ти синів Якова перераховані в лівому стовпчику таблиці, що внизу:

Сини Якова 12 племен, що отримали землю

Рувим Рувим Східний берег між Арноном і Зередом
Симеон Симеон Північна частина пустині Негев на захід від водорозділу.
Левій Манасія Гілеад (північний Башан) та північа Самарія
Юда Юда Юдея (західний берег на захід від Мертвого моря)
Іссахар Іссахар Долина Ізреель на захід від водорозділу
Завулон Завулон Долина Ізреель на захід від водорозділу
Гад Гад Східний берег нижче ріки Яббок
Асир Асир Узбережжя Середземного моря і високогір'я Галілеї на західному березі
Йосип Єфрем Південна Самарія, західний берег
Веніамин Веніамин Між Юдою та Єфремом
Дан Дан На захід від Єфрема та Веніамина, берег Середземного моря
Нефталим Нефталим Високогір'я Галілеї на захід від водорозділу, вище озера Генісаретського


На той час як діти Ізраїля повернулися до Землі Обітованної, склад первісних 12-ти племен було змінено. Яків пророкував про цю зміну коли говорив Йосипу про Божі плани щодо його двох синів Манасії та Єфрема:
“А тепер два сини твої, уроджені тобі в єгипетськім краї до прибуття мого до тебе до Єгипту, - вони мої! Єфрем і Манасія, як Рувим і Симеон, будуть мої. А нащадки твої, що породиш по них, - вони будуть твої. Вони будуть зватися на ймення своїх братів у наслідді своїм” (Бут.48:5-6).

Тож замість того, щоб Йосипове ім'я було записане як ім'я одного з 12 племен, його два сини – Єфрем і Манасія були пораховані як коліна Ізраїля. Тоді мало би бути 13 племен замість 12-ти. Але Господь узяв племя Левія і доручив їм піклуватися про Його Скинію Зборів(Чис.4). Через це вони не були пораховані серед 12-ти(Чис.26:57-62) і не отримали частини землі Ізраїльської, так як її отримали інші племена. Натомість, Господь дав їм 48 міст, розташованих по території цілого Ізраїля(Нав.21). Там священицьке коліно Левія могло жити разом із своїми родинами і перебувати в особливому служінні Богові.

Таким чином, коли Ізраїль завоював Землю Обітованну, 12 колін отримали частини території, де мали оселитися, а коліно Левія оселилося у своїх 48 містах. Розділи Книги Ісуса Навина 13-21 кажуть про те, як була поділена земля між 12-ма племенами. Карта, якою ви можете користуватися, дає приблизну картину поділу землі. Ви помітите, що в загальному, кордони між племенами відповідають природньому поділу та географічним областям, які ми вже вивчали раніше. Це допомогло кожному племені визначитися із своїми кордонами і звести до мінімуму суперечки навколо цього. В той час як землі майже всіх племен було визначено за допомогою жеребу, насамперед колінам Йосипових синів(Єфрема і Манасії) та Юди було прямо вказано на призначені для них території в самому центрі краю. Це наголошувало на їхній ролі в Божому плані.

Зміни в поділі.
Зверніть увагу, що на нашій карті все ще є 13 ділянок землі. Манасія, Йосипів перворідний, отримав подвійну частку землі – частину на східному і частину на західному берегах. Таким чином, хоча земля була поділена на 13 частин, вона все ж таки була дана тільки 12-ом племенам. Слід також відмітити, що в своїй більшості, землі, що їх отримало кожне плем'я, ніколи не були цими племенами повністю зайнятими.

На минулому занятті ми зазначили, що залишалися не завойованими три території аж до часів Давида. Однією з цих територій була земля филистимлян вздовж південно-західного узбережжя Ізраїля. Присутність филистимлян в цій частині краю перешкоджала племенам Симеона, Юди і Дана зайняти усю їхню територію. Фактично, з плином часу плем'я Симеона більшою частиною було поглинуто плем'ям Юди. Це було виповненням пророцтва Якова із Бут.49:6-7, де проголошувалося, що Симеон і Левій будуть розпорошені в Ізраїлі як результат гріха, описаного в Бут.34.

Через присутність фінікійців, племен, що жили вздовж узбережжя Середземного моря, племена Ізраїля на північ від Дана також мали труднощі із заселенням своїх земель. З проблемами стикався і Манасія, претендуючи на свої землі вздовж східного берега. І хоча боротьба із численними групами хананеян тривала, ізраїльтяни впевнено контролювали більшість території краю. Так Господь виконав обітницю, дану праотцям Ізраїля – Аврааму, Ісаку та Якову. Їх нащадки були виведені з Єгипту, і ще раз їм дано Палестину як їх батьківщину. З часом племена поєдналися у 4 головні географічні області в центрі краю, що мали подібний ґрунт і сільськогосподарські культури. Цими областями були: нагір'я Юдеї, нагір'я Самарії, нагір'я Галілеї на західному березі, а також Гілеад на східному.