понеділок, 8 грудня 2008 р.

Мистецтво

Подивіться відео-дуже зворушлива постанова.

Мстислав Тьмутараканський



Ось яку цікаву інформацію про стародавню Чернігівщину я знайшов.
Назва "Тьмутаракань" дуже нагадує суцільну темряву, мерзетних домашніх істот-тарганів і так далі. Але ніякого відношення до описаних прикладів вона не має і не мала - навіть тисячу років тому, коли славний князь землі Чернігівської, Мстислав, отримав прізвисько "Тьмутараканський". Історико-територіально сама Тьмутаракань в 11 сторіччі була частиною Чернігівського князівства. Столицею Тьмутаракані було містечко Тамань. Але не шукайте його на карті Чернігівської області. Воно знаходиться далеченько, а саме в Краснодарському краї Росії, звідкіля і пішла назва Таманьського острова. З Тьмутаракані певно і слід виводити українськість тих земель.
Так ось, тисячу років тому Мстислав князював в Тьмутаракані. Він був людиною хороброю, а об*єктом його особливої гордості був родовід - він був сином Володимира-Христителя Русі. Мстислав володів Тьмутараканськими землями і мав хоробру та гарну військову дружину, але подвиги майже всесильного господаря Русі, його брата Ярослава Мудрого, не давали йому спокою. Тому в 1024 році біля міста-фортеці Листвен(сучасний Репкінський район)Мстислав запропонував братові-Ярославу вирішити - хто сильніший.
Військо Ярослава складалося з найманців-варягів. На стороні ж Мстислава, крім власної військової дружини - була чернігівська. В цьому кровопролитному бою, завдяки військовому таланту Мстислава, він отримав премогу. Після битви Мстиславу відійшов Чернігів і всі землі на Лівобережжі Дніпра.Територія князівства Мстислава в ті часи була вражаючою. В цей час місто Чернігів починає швидко розвиватися. Сердце міста-Детинець охоплював більш як 10 гектарів. В його центрі було закладено Спасо-Преображенський собор, який характеризував, в певній мірі, великі амбіції та могутність князівства. Але Мстислав так і не зміг побачити побудований собор у всій його красі. Через шість років, після початку будівництва, князь застудився на полюванні і так і не зміг одужати - можливо це була кара Божа за розв*язану Мстиславом братовбивчу війну.
Помер Мстислав у повному розквіті сил, залишивши нащадкам могутне князівство, яке після нього процвітало ще сто років.
В народних переказах він залиш ім*я Мстислав Тьмутараканський.