пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Географія, Історія і Щоденне життя Біблійних часів - тема 0 1




Сьогодні я хотів би розпочати курс по вивченню Біблії за матеріалами доктора Глена Л.Томпсона(Вісконсінський Євангельський Лютеранський Синод)

Тема № 1

ОСНОВНІ ПЕРІОДИ БІБЛІЙНОЇ ІСТОРІЇ

Коли ми вивчатимемо землі і народи Біблії, буде корисним, якщо ми пам'ятатимемо основні періоди Біблійної історії. Вивчення кількох основних періодів та дат, що їм відповідають, допоможе нам в цьому. Наприкінці заняття вам слід:

1)Назвати і визначити дати для 9-ти основних періодів Біблійної історії.
2)Намалювати просту лінію часу, що показує ці основні періоди.

ДЕВ'ЯТЬ ПЕРІОДІВ БІБЛІЙНОЇ ІСТОРІЇ
Нижче зображена проста лінія часу, яка показує 9 основних періодів Біблійної історії: 1) Від Сотворіння до Авраама; 2) Патріархи; 3) Полон у Єгипті; 4) Вихід та Судді; 5) Об'єднане Царство; 6) Поділене Царство; 7) Вавилонське вигнання і Повернення; 8) Міжзаповітний період; 9) Період Нового Заповіту. Якщо ви зможете запам'ятати назви і дати цих періодів, це допоможе вам розмістити усі важливі події Біблійної історії в належному порядку та визначити їх ключові компоненти.

1) Від Сотворіння до Авраама (від Сотворіння до 2200р до Р.Х.). Цей період змальований в Книзі Буття 1-11. Він розповідає про створення Богом Всесвіту, гріхо-падіння, Потоп та зруйнування Вавилонської вежі. Ми не знаємо точної дати Сотворіння чи початку Потопу. Ми можемо лише розпочати датування подій у світі з 3000 – 4000рр до Р.Х. Ми можемо тільки приблизно називати самі ранні Біблійні дати. Однак відомо, що Авраам мав народитися біля 2200 року до Р.Х., і тому для нас є можливим більш точно датувати події, які слідували вже після цього.

2) Патріархи (2200 – 1850р до Р.Х.) Слово “Патріархи” походить від грецького слова, що означає “засновники роду”. Це слово ми вживаємо, коли говоримо про отців єврейського народу, особливо про Авраама, Ісака та Якова. Протягом цього періоду Авраам прибув до землі Ханаанської(Ізраїль). Наприкінці цього періоду Яків з родиною увійшли в Єгипет, щоб жити разом із Йосипом, бо сильний голод був в той час на Близькому Сході. Книга Буття 12-50 розповідає про цей період.

3) Полон в Єгипті (1850 –1450р до Р.Х.) Діти Ізраїля перебували в єгипетській неволі біля 400 років. Біблія не багато розповідає нам про цей період, окрім того факту, що єгиптяни через деякий час після смерті Йосипа перетворили нащадків Якова на рабів і зробили їх життя дуже гірким, змушуючи до тяжкої праці. В кінці цього періоду Бог послав Мойсея, який був покликаний Богом разом із братом Аароном для того, щоб вивести Божий народ із єгипетського рабства.

4) Вихід та період Суддів (1450 – 1050р до Р.Х.) Цей період починається Виходом із Єгипту і завершується помазанням Саула на першого царя Ізраїля. Протягом цього періоду ізраїльтяни 40 років ходили в пустині після свого Виходу із Єгипту. Це також був період завоювання землі Ханаану і правління Ісуса Навина та Суддів, що піднімалися як лідери Ізраїля. Ми навчаємося про цей період із Книг: Вихід, Левит, Числа, Повторення Закону, Ісуса Навина, Суддів, 1Самуїла та Рут.

5) Об'єднане Царство (1050 – 950р до Р.Х.) Це час правління перших трьох царів Ізраїля – Саула, Давида та Соломона. Ці славні часи тривали біля 100 років, і були порою найбільших досягнень Ізраїля. Більше прочитати про цей період можна в Книгах Самуїла, Царів та Хронік.

6) Поділене Царство (950 – 600р до Р.Х.)
Протягом цього періоду народ Ізраїля був поділений на два ворожих царства: Царство Ізраїля на півночі та Царство Юди на півдні. Царство Ізраїля завершило своє існування у 725-му році, коли Асирійці спустошили його. Царство Юди тривало трохи довше, доки в 600-му році не було зруйноване Вавилонянами. Ми читаємо про цей період в Книгах Царів та Хронік, а також і в інших, окрім трьох останніх пророків Старого Заповіту.

7) Вавилонське вигнання і повернення в Ізраїль (600 – 400р до Р.Х.) 70 років євреї із південного Царства Юди були у Вавилонській неволі. Книги Ездри та Неемії, Даниїла та останніх трьох Малих пророків(Огія, Захарії та Малахії) розповідають про період у Вавилоні і про те, як євреї повернулися відбудовувати місто Єрусалим та його Храм.

8) Період між Заповітами (400р.до Р.Х. – 0) Період між Заповітами ми називаємо Міжзаповітним. Це ім'я ми даємо періоду історії від завершення останньої книги Старого Заповіту(книга Малахії, написана біля 400-го року) і до народження Христа. Книги, що звуться Апокрифами (які не вважаються богодухновенними) розповідають дещо про історію цього періоду. В цей час грецькі (Птоломеї та Селевкиди), а потім єврейські династії, відомі як Макавеї, правили Ізраїлем.

9) Період Нового Заповіту (0- 100р) Ісус народився в 0-му році(хоча фактично це сталося трошки раніше, ймовірно між 4-6рр. до Р.Х.). Останній з Апостолів Іван, помер незадовго до 100-го року н.е. Між цими двома датами відбувалися події Нового Заповіту і були написані Книги Нового Заповіту. Ось чому ми називаємо цей час періодом Нового Заповіту.

Отже, це є 9 основних періодів Біблійної історії. Дати, які ми називали не є абсолютно точними, але заокругленими, щоб їх було легше запам'ятовувати. Вивчивши ці періоди та їх дати, ви матимете добрий нарис Біблійної історії, що допоможе вам у вашому вивченні Біблії.