понеділок, 20 жовтня 2008 р.

Ні терористам-смертникам.


Американська компанія SET Corporation створила прилад, налаштований на виявлення терористів-смертників. Ця розробка має назву CounterBomber.Вона містить у собі відеокамеру, працюючу у звичайному та ультрачервоному діапазоні, поєднану з малопотужним радаром.
За твердженнями розробників приладу, він здатний на відстані 150 метрів - тобто поза зоною вибухового пристрою, який часто називають "поясом шахіда" - визначити чи ховає що - небудь під одягом людина яка наближається. Пристрій відсліджує людей автоматично і при будь-якій маленькій підозрі подає звуковий сигнал.
Прилад коштує біля 300 тисяч доларів. Наразі 12 цих приладів проходять випробування в "польових" умовах - 8 приладів в Іраку і 4 в Авганістані. Результати випробувань поки що не відомі. Наскільки ці прилади є єфективними покаже час.
Масове використання терористів-смертників стало серйозною проблемою для багатьох служб безпеки. Середньостатистична терористична атака, скоєна терористом-смертником, вбиває у 4 рази більше людей ніж "традиційний" терористичний акт. Людей, які отримали поранення в наслідок таких терористичних атак смертників, в 26 разів більше ніж поранених в наслідок "звичайних" терактів. Лише одиниці суіцидальних терористичних атак були скоєні одинаками з якогось особистого приводу і скоєні хаотично. Більшість подібних нападів були скоєні по завчасно спланованій схемі певної організації, важаючої подібні напади частиною своєї стратегії.