середу, 13 січня 2010 р.

УРОКИ ІЗ ДОСЛІДЖЕННЯ БІБЛІЇ


Пропоную до вашої уваги уроки з дослідження Святого Письма розроблені єпископом Української Лютеранської Церкви Вячеславом Горпинчуком і люб`язно надані мені для навчання в чернігівській громаді.



УРОК 1. ЩО ТАКЕ БІБЛІЯ?

1. Біблія – Слово Боже.
Біблію неможливо порівнювати з будь-якою іншою книжкою. Всі інші книги – людські твори. Біблія є правдивим Словом Божим. Кожне слово в Біблії іде від Бога. Свята Біблія є Божим повним посланням світові. Вона складається із книг Старого Заповіту, написаних до приходу Ісуса та з книг Нового Заповіту, написаних після приходу Ісуса.
Старий Заповіт – Слово Боже. Пор. Матвія 15:6; Євреїв 1:1; Римлян 1:2; 2 Петра 1:20, 21; 1 Петра 1:10, 11; Єзекіїля 1:3; Матвія 1:22, 23; Дії 28:25.

2. Новий Заповіт – Слово Боже.
Проповідування Івана Христителя, Ісуса Христа, Апостолів, як і кожне слово в Новому Заповіті є також Словом Божим. Пор. Луки 3:2; 5:1; 24:26, 47; Марка 16:15, 16; 1 Солунян 2:13; 1 Коринтян 2:13. Святий Дух керував Апостолами і Євангелістами і вони записали те, що хотів Бог. Пор. 1 Коринтян 14:37; 2 Петра 3:16. Недостатньо казати, що в Біблії є Слово Боже, тому що правда в тім, що вся Біблія є Слово Боже.

3. Лютеранська позиція.
Ось кілька висловів із Лютера, які відображають його позицію і позицію віросповідних лютеран про Біблію:
1. Людина, яка хоче почути Бога, хай читає Святе Письмо.
2. Писання є свідченням Бога про Себе.
3. Сам Святий Дух і Бог Творець є Автором цієї книги.
4. Ця книга, Святе Письмо, є книгою Святого Духа.
5. все, що ми читаємо або чуємо в Біблії, є Божим Словом… Писання є Божим Словом.
Лютеранська позиція є тотожною позиції ранньої Церкви і позиції, яка відображена у Символах віри, які будують віросповідання винятково на Біблії.


4. Аргумент кола?
Біблійні свідчення про Біблію є чіткими, але дехто може сказати, що цього недостатньо. Бо тоді, мовляв, ми обертаємося у замкненому колі. Але перш за все, на нашому боці Сам Бог, Який творить віру тільки через Біблію. Пор. Римлян 10:17. Також важливо пам’ятати, що Біблія є єдиною книгою, пророцтва якої позбувалися і продовжують збуватися. Пор. Єремії 28:9, 16, 17. Також правдивість Біблії підтверджується чудесами. Але й цього багатьом людям, які бачили чудеса і бачать їх, недостатньо. Тому такі аргументи – не для дітей Божих. Для нас аргумент – Слово Боже. Пор. Псалом 1; Івана 8:31, 32, 47; Луки 11:28. Цінуймо Біблію – Слово Боже і не піддаваймося на спокуси диявола прирівняти його до людських книг.

5. Біблія – натхненне Богом Його Слово.
Звідки взялася Біблія? Бог використав певних Своїх людей, щоб донести Своє Слово до нас. Пор. 2 Тимофія 3:16; 2 Петра 1:21. Тому ми кажемо, що Біблія – натхненне Богом Його Слово. У Старому Заповіті Бог об’являв про прихід Спасителя. У Новому Заповіті Бог нам об’являє Спасителя, Ісуса Христа. Цю Добру Новину несли і несуть нам Божі посланці, Його пророки і Апостоли, які просто і чітко записали те, що їм казав Господь, те що їм промовляв Святий Дух. Пор. Дії 1:16; 2 Самуїла 23:2; Римлян 15:4. Бог використовував цих усіх Божих людей як ручки, як Свої пера. Пор. Псалом 44:1: «Моє серце бринить добрим словом, проказую я: Для Царя мої твори, мій язик мов перо скорописця!» Бог по-різному використовував Божих людей для розуміння Його волі та написання Біблії. Пор. Луки 1:3; Даниїла 9:2; Екклезіяст 1:13. Але завжди Святий Дух стоїть за авторством кожного слова в Біблії. Пор. 1 Коринтян 2:13. Кожне слово і навіть найменша рисочка є дуже важливими в очах Божих. Пор. Матвія 5:18; Повторення Закону 4:2. Тож займаймо таку позицію, яку займав був блаженний доктор Лютер: «Незалежно від того, що відбувається кажи: «Є Слово Боже. Воно моя скеля і мій якір. На нього я покладаюся, і воно залишається. Де воно залишається, там залишаюся і я, куди воно іде, туди я іду. Боже Слово мусить вистояти, тому що Бог не обманює…»