пʼятницю, 11 лютого 2011 р.

УРОКИ ІЗ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОСЛАННЯ АПОСТОЛА ПАВЛА ДО ГАЛАТІВ


РОЗДІЛ 4.
Вірші 1-7: Апостол Павло порівнює нас із дітьми. Він пише, що віруючі у часи Старого Заповіту перебували під законом, як під вихователем. Вихователь навчає, як жити, щоб у майбутньому діти не мали біди. І все-таки, батьком усіх віруючих є Отець. Просто діти ще на мають повних прав, бо ще не настав час. Але коли прийшов Христос, то ми набули вже повних прав дітей. Оскільки ми – діти Божі, то Господь посилає нам Духа Свого. Він тепер у нас живе. Пор. Римлян 8:9. Дух Божий тепер водить нас і спонукає славити Отця. Отже, ми діти Божі і спадкоємці Царства Божого.

Вірші 8-11:
Коли ми діти Божі тоді ми поводимося, як Божі діти. Галати були раніше поганами і поклонялися божествам, намагаючись заслужити спасіння своїми ділами. Тепер галати, будучи виправдані і будучи божими дітьми, знову загравали із попередніми стихіями через те, що вони починали слухатися юдействуючих. Це – вчинок нерозумний. Пор. 3:1; 3:2-9. Апостол боїться чи не даремно він витратив на них стільки часу.

Вірші 12-16:
2 Коринтян 12:7. Євангеліє Христове принесло їм повну радість, блаженство. Але де тепер їхня радість? Де тепер їхнє блаженство? Тепер їх обманули фальшиві проповідники і відібрали від них усю радість Євангелія, повернувши їх під панування закону. Павло бореться за повернення галатів до Євангелія, до Христа.

Вірші 17-20: Святий Дух через Апостола застерігає проти юдействуючих. Останні були християнами, але мали страх переслідувань від юдеїв. Пор. 6:12, 13. Тому вони навчали, що до спасіння не достатньо лише Христа, але треба ще й Закон. Ніби побожний додаток, але яку відмінність він чинить! Не може вихователь зайняти місце батька! Чи є в нашій країні християни, які у спасінні до Євангелія намагаються додати ще щось?

Немає коментарів: