середу, 14 грудня 2011 р.

Географія, Історія і Щоденне життя Біблійних часів - тема 0 8



Тема № 8

ЗАВОЮВАННЯ ЗАХІДНОГО БЕРЕГА


На минулому уроці ми простежили за дітьми Ізраїля як вони завойовували землі Башану та Аморитян на східному березі. На цьому занятті ми простежимо як вони перейдуть Йордан і захоплять західний берег обіцяної землі. На кінець уроку вам слід:

1)Розповісти про головні битви Ісуса Навина під час його центральної та південної кампанії, а також про головну битву північної кампанії, і де кожна з них відбулася.
2)Назвати ізраїльські центри на західному березі.
3)Назвати 3 місцевості, що не були завойовані.

В моавських степах.
Після завоювання Башанського та Аморитянського царств на східному березі, Ізраїль розбив табір в степах моавських, у східній частині Кіккаду, навпроти Єрихону. В моавських степах Мойсей промовляв до Ізраїльтян усі ті слова, що ми маємо записані у книзі Повторення Закону. Він нагадав людям про Божий захист під час їхньої довгої подорожі від гори Синай до Йордану (Повт.1-3), а також про те, як їм було дано Закон Божий на горі Синай (Повт.4-26). Потому Мойсей навчав людей про те, що їм слід робити після переходу Йордану (Повт.27), а також сказав, що станеться, якщо вони слухатимуться чи не послухаються Божих наказів (Повт.28-30). Нарешті, він помазав Ісуса Навина як свого наступника (Повт.31). Потому Мойсей, заспівавши пісню хвали та пророцтва (Повт.32-33), був узятий Богом на вершину гори Нево, де він помер і був похований за наказом Бога(Повт.34).

Перехід Йордану.
Ісус Навин після цього перевів ізраїльтян через Йордан і вони стали табором у Гілгалі. Це місто стало якби штабом, військовим центром для ізраїльського війська під час майбутніх воєнних кампаній. Жінки та діти мабуть залишалися тут щоб подбати про стада худоби коли чоловіки ходили в походи воювати проти Хананеян. Головні битви, що сталися незабаром, можуть бути поділені на дві частини. Першою була центральна та південна кампанії. Потім, після завоювання цих територій, Ісус Навин також повів своє військо на північну кампанію. На протязі цих двох воєнних кампаній Ізраїль зміг оволодіти майже цілим Західним берегом.

Центральна і Південна кампанії.
Книга Ісуса Навина 6-10 розповідає про центральну та південну кампанії ізраїльтян проти хананеян. Вони почалися із надприроднього, чудесного падіння стін Єрихону(Нав.6). Через те, що один з ізраїльтян, Ахан, всупереч Божій волі узяв собі дещо з того, що було під закляттям і мало були знищене, Ізраїль зазнав поразки у своїй першій атаці на місто Ай. Однак після того як вчинок Ахава було виявлено, а його самого покарано, це місто також було здобуте(Нав.7-8). Після цього мешканці міста Гів'ону обманули ізраїльтян, і уникнувши таким чином знищення, натомість стали рабами Ізраїля(Нав.9).

Інші ханаанські царі думали, що мешканців Гів'ону треба покарати за укладений з ізраїльтянами мир. Тому вони утворили альянс і пішли атакою на їхнє місто. Жителі Гів'ону звернулися до Ісуса Навина по допомогу. Військо Ізраїля прийшло на захист Гів'ону. Битва відбулася у Айялонській долині поза Гів'оном. Там Господь дав ізраїльтянам цілковиту перемогу, навіть зупинивши сонце, щоб Ізраїль міг відімститися своїм ворогам(Нав.10). Це була вирішальна битва цілої кампанії.

Ханаанські царі, що брали участь в цій битві, усі втекли до Маккеди, де їх було знайдено ховаючимися у печері. Коли жорстока битва закінчилася, Ісус Навин із своїми людьми пішов далі і винищив усіх до останнього ворога в містах переможених царів. Пішовши(коли глянути на карту) проти годинникової стрілки, Ісус Навин вирушив на південний захід через високогір'я, захопивши міста Лівну, Лахіш та Елгон. Потім він повернув на схід і завоював міста Хеврон та Девіру перед тим, як повернутися до Гілгалу. Так завершилася центральна і південна кампанії.

Північна кампанія.
Ханаанські племена, що жили у північній Палестині перелякалися, коли почули, що ізраїльтяни цілком розгромили їх південних сусідів. Цар Хацору розіслав послання до усіх північних царів, закликаючи їх утворити коаліцію проти Ізраїля. Царі з земель вздовж морського узбережжя, з гір та високогір'я, а також ті, що були неподалік Галілейського моря, усі піднялися проти війська ізраїльського. Жорстока битва трапилася біля озера Мером(Нав.11:7). Ізраїльтяни під керівництвом Ісуса Навина знову вийшли переможцями. Слідуючи Божому наказові, військо Ізраїля винищувало своїх ворогів в усіх напрямках, аж допоки не зосталося жодного врятованого(Нав.11:8). Хацор, однак, був єдиним містом, яке Ісус Навин зруйнував. Решта міст північної Палестини були зайняті ізраїльтянами після того, як були винищені їхні мешканці.

Ізраїль встановлює контроль над західним берегом.
Тепер Ізраїль повністю контролював Землю обітованну. В книзі Ісуса Навина 11:16-17, автор змальовує величину їх завоювань:

“І взяв Ісус ввесь той край: гори Юди і ввесь Негев,і ввесь гошенський край, і Шефелу, і Араву, і гори Ізраїлеві, і їхню надморську низину, від гори Халак, що тягнеться до Сеїру, і аж до Баал-Гаду в ливанській долині під горою Гемон”.

В Нав.11:18, однак, ми також читаємо, що “Довгий час провадив Ісус війну зо всіма тими царями”. Дві воєнні кампанії, описані вище, зламали військову міць Хананеян. Однак все ще багато років потрібно було Ісусу Навину та його війську, щоб остаточно перемогти тих, хто залишався в живих після битв та взяти під контроль усі малі міста та племена, розсіяні навколо. З біблійного опису також очевидно, що не весь Ханаан був під владою Ізраїля. З 13-го розділу книги Ісуса Навина видно, що залишалися ще три головних області, які треба було посісти:
1.Округи Филистимські(Нав.13:1-3)
2.Північна частина рівнини Саарон(Нав.13:4-5)
3.Східний беріг над морем Галілейським(Нав.13:5)


На протязі періоду Суддів племена і народи з цих областей будуть продовжувати створювати проблеми для Ізраїльтян. Тільки в часи царя Давида усі ці землі нарешті будуть завойовані.

Немає коментарів: